Az igazságügyi fogorvostan a szakma végtelenül izgalmas határterülete, melynek módszerei rutinszerűen alkalmazott részét képezik az igazságügyi személyazonosítás tárházának – akár ha bűnfelderítésre, harapásnyomok vizsgálatára, akár ha katasztrófák és halálos tömegszerencsétlenségek áldozatainak identifikálására gondolunk.

Ennek alapja, hogy nincs két, teljesen egyforma fogazattal és szájképletekkel rendelkező egyén. Számos kombinációs lehetőség adódik pusztán a fogak létének, illetve meg nem létének változatos szituációiból: az első fog elvesztésétől egészen a teljes fogatlanság állapotáig; nem beszélve a még egyedibb fogászati beavatkozásokból (tömések, pótlások, implantátumok, stb.) adódó variabilitásra.

Mutasd a fogad, megmondom, ki vagy! Igazságügyi fogorvosszakértők

Két meghívott vendégünk tisztel meg minket azzal, hogy elmondja tapasztalatait a témában.

Dr. Ajang Armin Farid az USA-ban tanulta a harapásnyomok elemzését, a washingtoni Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében, valamint a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvostani Tanszékén részesült továbbképzésében. 2018 óta tagja lett az INTERPOL DVI (Disaster Victims Identification) fogászati al-munkacsoportjának mint magyarországi képviselő. Fogászati csapatvezetőként tagja volt a 2019. május 29-én történt dunai Hableány-hajóbaleset áldozatait azonosító egységnek.

Dr. Simon Botond a téma fiatal szakértője, az új felfedezések megszállottja. Kutatásában ötvözi a digitális fogászatot a fogászati ikerkutatással és emberi azonosítással. Csapatával közösen elnyerték a Semmelweis Egyetem Innovációs díját 2019-ben, az American Society of Forensic Odontology kutatási ösztöndíját 2020-ban és 2021-ben, valamint számos hazai és világkonferencián dobogós helyezéssel jutalmazták kutatási prezentációit. Alapító és elnökségi tagja a Magyar Esztétikai és Restauratív Fogászati Társaságnak illetve aktív tagja a Digital Dentistry Society International digitális fogászati szervezetnek.

A DentOwl Talk házigazdái:

▪ Dr. Radánovics-Nagy Dániel
▪ Dr. Mekis Miklós
▪ Szemes Orsolya – Fogászati kommunikáció

A beszélgetést itt tudod visszanézni, ha lemaradtál róla:

Máskor is szeretnél hasonló dolgokról olvasni? Kövesd a munkánkat:

3 tipp a fogászati influenszer együttműködésekhez

A celebekkel, vloggerekkel-bloggerekkel való együttműködés nem újkeletű a fogászati marketingben – hasznos kiegészítője lehet a fizetett hirdetéseknek, PR kampányoknak és új lendületet adhat a közösségi oldalaknak.

5 páciensszerző mentőöv fogászatoknak

Megcsappant a pácienseid száma? Jelen helyzetben kizárólag online eszközök vannak a kezedben, melyekkel hatást gyakorolhatsz a naptárad foglaltsági szintjére. Mit tegyél és mit ne?

Ingyenes fotóbankok – Innen válogass!

Az interneten fellelhető képeket nem használhatod fel kedved szerint, hiszen azok valaki munkájának gyümölcsei, így jogosan tart igényt a jogdíj megfizetésére. Talán már Te is hallottál olyan „stockfotó” oldalakról, ahonnan 1-2 dollárért cserébe...

MÁSODVÉLEMÉNY = minősítés?

Rengeteg alkalom adódik, amikor másodvéleményt kell adni egy páciensnek, akár házon belül, akár ismeretlen fogorvos ajánlatával kapcsolatban. Ebben az esetben SOHA nem ajánlott a minősítés - még akkor sem, ha te a kiadott kezelési tervvel semmilyen szempontból nem...

III. Dental Meetup – Vendég: Járai Márk, a Halott Pénz énekese

Nagy sikerrel zajlott a III. Dental Meetup a DentOwl Academy és a Fogászati kommunikáció szervezésében. Vendégünk a Halott Pénz zenekar énekese, Járai Márk volt. Annó pécsi fogorvostan-hallgató volt, így akadt téma a fogászat kapcsán is bőven, de az élet nagy dolgai is szóba kerültek. 

Mi lesz veled, fogászati turizmus?

Sokakat foglalkoztat a fogászati turizmus helyzete. Vagy azért, mert benne dolgozik, és lassan egy éve kell szembenéznie egy teljesen új rendszerrel, vagy pedig azért, mert őt is érinti a kiéleződő verseny a hazai betegekért.