Az igazságügyi fogorvostan a szakma végtelenül izgalmas határterülete, melynek módszerei rutinszerűen alkalmazott részét képezik az igazságügyi személyazonosítás tárházának – akár ha bűnfelderítésre, harapásnyomok vizsgálatára, akár ha katasztrófák és halálos tömegszerencsétlenségek áldozatainak identifikálására gondolunk.

Ennek alapja, hogy nincs két, teljesen egyforma fogazattal és szájképletekkel rendelkező egyén. Számos kombinációs lehetőség adódik pusztán a fogak létének, illetve meg nem létének változatos szituációiból: az első fog elvesztésétől egészen a teljes fogatlanság állapotáig; nem beszélve a még egyedibb fogászati beavatkozásokból (tömések, pótlások, implantátumok, stb.) adódó variabilitásra.

Mutasd a fogad, megmondom, ki vagy! Igazságügyi fogorvosszakértők

Két meghívott vendégünk tisztel meg minket azzal, hogy elmondja tapasztalatait a témában.

Dr. Ajang Armin Farid az USA-ban tanulta a harapásnyomok elemzését, a washingtoni Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében, valamint a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvostani Tanszékén részesült továbbképzésében. 2018 óta tagja lett az INTERPOL DVI (Disaster Victims Identification) fogászati al-munkacsoportjának mint magyarországi képviselő. Fogászati csapatvezetőként tagja volt a 2019. május 29-én történt dunai Hableány-hajóbaleset áldozatait azonosító egységnek.

Dr. Simon Botond a téma fiatal szakértője, az új felfedezések megszállottja. Kutatásában ötvözi a digitális fogászatot a fogászati ikerkutatással és emberi azonosítással. Csapatával közösen elnyerték a Semmelweis Egyetem Innovációs díját 2019-ben, az American Society of Forensic Odontology kutatási ösztöndíját 2020-ban és 2021-ben, valamint számos hazai és világkonferencián dobogós helyezéssel jutalmazták kutatási prezentációit. Alapító és elnökségi tagja a Magyar Esztétikai és Restauratív Fogászati Társaságnak illetve aktív tagja a Digital Dentistry Society International digitális fogászati szervezetnek.

A DentOwl Talk házigazdái:

▪ Dr. Radánovics-Nagy Dániel
▪ Dr. Mekis Miklós
▪ Szemes Orsolya – Fogászati kommunikáció

A beszélgetést itt tudod visszanézni, ha lemaradtál róla:

Máskor is szeretnél hasonló dolgokról olvasni? Kövesd a munkánkat:

Nem megfelelő beteganyag? Ezért ne legyél “kuponos rendelő”!

A május 1-i Dentowl Talk komment szekciójában jót mulattak a fogorvosok a "kuponos rendelő" kifejezésen. A pandémiával járó leállás rengeteg fogászatot hozott nehéz helyzetbe - pont, mint a 2008-as gazdasági válság. Hiszem, vallom és tapasztalom, hogy nem kell állandó...

Ingyenes fotóbankok – Innen válogass!

Az interneten fellelhető képeket nem használhatod fel kedved szerint, hiszen azok valaki munkájának gyümölcsei, így jogosan tart igényt a jogdíj megfizetésére. Talán már Te is hallottál olyan „stockfotó” oldalakról, ahonnan 1-2 dollárért cserébe...

9+1 tipp a hatékony fogászati blogposzthoz

Azért, hogy ne csak te, de az olvasóid is élvezzék azt, amiről írsz, érdemes betartanod néhány blogolási alapszabályt.

“Egy ilyen fogsor nekem csak álom” – Budapesti anyaotthonban jártunk

“Egy ilyen fogsor nekem csak álom” – hangzott el az egyik édesanya szájából a mondat, mikor Emese Mester-rel és Dr. Radánovics-Nagy Dániel – fogorvos-sal a közös képet készítettük. A Dental Meetup karitatív programjában egy budapesti anyaotthonban jártunk.

Fórumok, chatszobák és zárt csoportok – Mi a közös bennük?

Tegnap jött a felismerés: minden maradt a régi, csak a platform változott. 2007-ben kezdtem el online marketing területen dolgozni. Akkoriban szinte minden honlapnak volt hozzászólás/chat/fórum funkciója, amit sokan használtak is, ott osztották meg kért-kéretlenül a véleményüket az adott tartalomról.

Ezért készíts Google Cégem fiókot, ha még nincs!

Hogyan szerezhetsz havi 2500 megtekintést 0 Ft-nyi kiadással? Az ingyenes Google Cégem-cégprofil segítségével fokozhatod a helyi ügyfelek elköteleződését a Google Keresésben és a Térképen.