Az igazságügyi fogorvostan a szakma végtelenül izgalmas határterülete, melynek módszerei rutinszerűen alkalmazott részét képezik az igazságügyi személyazonosítás tárházának – akár ha bűnfelderítésre, harapásnyomok vizsgálatára, akár ha katasztrófák és halálos tömegszerencsétlenségek áldozatainak identifikálására gondolunk.

Ennek alapja, hogy nincs két, teljesen egyforma fogazattal és szájképletekkel rendelkező egyén. Számos kombinációs lehetőség adódik pusztán a fogak létének, illetve meg nem létének változatos szituációiból: az első fog elvesztésétől egészen a teljes fogatlanság állapotáig; nem beszélve a még egyedibb fogászati beavatkozásokból (tömések, pótlások, implantátumok, stb.) adódó variabilitásra.

Mutasd a fogad, megmondom, ki vagy! Igazságügyi fogorvosszakértők

Két meghívott vendégünk tisztel meg minket azzal, hogy elmondja tapasztalatait a témában.

Dr. Ajang Armin Farid az USA-ban tanulta a harapásnyomok elemzését, a washingtoni Amerikai Fegyveres Erők Patológiai Intézetében, valamint a Texasi Egyetem Igazságügyi Fogorvostani Tanszékén részesült továbbképzésében. 2018 óta tagja lett az INTERPOL DVI (Disaster Victims Identification) fogászati al-munkacsoportjának mint magyarországi képviselő. Fogászati csapatvezetőként tagja volt a 2019. május 29-én történt dunai Hableány-hajóbaleset áldozatait azonosító egységnek.

Dr. Simon Botond a téma fiatal szakértője, az új felfedezések megszállottja. Kutatásában ötvözi a digitális fogászatot a fogászati ikerkutatással és emberi azonosítással. Csapatával közösen elnyerték a Semmelweis Egyetem Innovációs díját 2019-ben, az American Society of Forensic Odontology kutatási ösztöndíját 2020-ban és 2021-ben, valamint számos hazai és világkonferencián dobogós helyezéssel jutalmazták kutatási prezentációit. Alapító és elnökségi tagja a Magyar Esztétikai és Restauratív Fogászati Társaságnak illetve aktív tagja a Digital Dentistry Society International digitális fogászati szervezetnek.

A DentOwl Talk házigazdái:

▪ Dr. Radánovics-Nagy Dániel
▪ Dr. Mekis Miklós
▪ Szemes Orsolya – Fogászati kommunikáció

A beszélgetést itt tudod visszanézni, ha lemaradtál róla:

Máskor is szeretnél hasonló dolgokról olvasni? Kövesd a munkánkat:

Peres ügyek a rendelőben – Működő megoldások

Élő webinár a rendelői peres ügyekről. Miket tapasztalunk mostában, hogyan érdemes kezelni és hogyan nem a perrel fenyegő pácienseket

Milyen szakértőn ne spórolj?

Én minden partneremet arra biztatom, hogy tanácsadók bevonása helyett az edukációra fordítson nagyobb figyelmet: így a tudás házon belül marad, és ez hosszú távon sokkal kifizetődőbb a rendelőnek. Viszont vannak olyan területei a fogászati marketingnek, amibe...

Fogászati reklámtábla – 5 tipp, hogy hasznos legyen

Bár alapvetően mindig online marketinggel foglalkoztam, ezt tartom a leghasznosabbnak és ez az eszköz a leginkább mérhető, mégis részese voltam néhány rendelői reklámtábla készítésének. Az itt ért tapasztalataimat osztom meg most veletek.

Dark marketing – te meddig mész el?

Pénteken egy privát oktatáson szóba került a DARK és a szürke MARKETING. Ma reggel pedig ócsárolni kezdtek egy meghatározó praxist az egyik szakmai Facebook csoportban. Sajnos rendszeresen hallok történeteket arról, hogyan járatják le egymást a "konkurens rendelők":...

Mik a leggyakoribb hibák a fogászati weboldalaknál?

Nézd meg a teljes beszélgetést itt:Vagy olvasd el röviden most. Petrekovits Marcival, a FatFlamingo webdizájnerével készítettünk egy videósorozatot a fogászati honlapokról. Az első adásunkban arról beszélgetünk, melyek azok a helyzetek, amikor érdemes lehet lecserélni...

Karácsonyi látogatás az SOS Krízisközpont anyaotthonaiban

Karácsonyhoz közeledvén úgy gondoltuk, hogy újra meglátogatunk néhány szociális intézményt, hogy szájápolási termékeket és a „köszönöm-listákról” jó néhány kívánságot (tartós élelmiszert, higiénés árucikkeket) vigyünk a rászorulóknak.