Elég friss bennem néhány élmény, ezért gondoltam, megosztom a tapasztalataimat veled is. A celebekkel, vloggerekkel-bloggerekkel való együttműködés nem újkeletű a fogászati marketingben – hasznos kiegészítője lehet a fizetett hirdetéseknek, PR kampányoknak és új lendületet adhat a közösségi oldalaknak. Ha jól választasz, busásan megtérül a befektetett idő és energia. 

Ne csak fizetett tartalmakban gondolkodj! 

A nagy eléréssel bíró influenszereknél egyértelmű, hogy mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod, ha nem csak egy tűnékeny instagram sztorira vágysz. Ám azok a népszerű (de nem sztár) tartalomgyártók, akik bizonyos szegmensben már rendelkeznek pár ezer követővel, szívesen vállalják a barter együttműködéseket – legyen szó rendelői vagy otthoni fogfehérítésről, fogpótlásról vagy bölcsességfog műtétről. 

A mikroinfluenszerek mellett szól a már felépített és még megtartott hitelesség-faktor is: azaz a követőik szemében valóban van súlya annak, hogy az illető hova jár és ott milyen tapasztalatai voltak. Még abban az esetben is, ha szerepel mellette a #reklám címke.

Igyekezz hosszan fennmaradó megállapodásokat kötni: a sztori típusú (eltűnő) tartalmak mellett kérj youtuber esetén videót, blogger esetén bejegyzést, tartalomgyártó esetén posztot is. Szuper, ha benne van, hogy az oldalon is megjelenjen a fotójával és a véleményével, illetve a hirdetéseidben is használhasd az együtt készített anyagot. 

3 tipp a fogászati influenszer együttműködésekhez / Fogászati kommunikáció

Mindenképpen írj szerződést!

Én olyan ember vagyok, akinek az adott szó még szentséget jelent, azaz ha valamiben megállapodunk szóban vagy írásban (pl. email), akkor azt úgy kezelem, mintha szerződtünk volna. Szomorú tapasztalat volt számomra, hogy ezzel a neves tartalomgyártók nincsenek minden esetben így. 

Hiába írtuk le részletesen, mi az, amit mi vállalunk és mi az, amit ő, az anyagok mégsem érkeztek meg időben. Kifogások hadába futottunk bele: feleslegesen hivatkoztunk az egyességünkre, kerestünk vissza levelezéseket, és próbáltunk hatni a lelkiismeretére, be kellett látnunk, hogy aláírt szerződés híján nincs eszköz a kezünkben. Rettentően naivak voltunk. 

Fontos kiemelnem, hogy nem minden együttműködőnk viselkedett így, és más esetben a szóbeli megállapodás + emailes megerősítő módszer működött és minden anyagot rendben leadott számunkra. De beláttunk, hogy a jövőben igenis papíroznunk kell sajnos. 

Válaszd azokat, akik téged akarnak! Vagy mégsem?!

Számomra nagyobb elköteleződést jelent az influenszer részéről, ha ő keres meg minket. Akik szájhagyomány útján vagy a közösségi média aktivitás által szimpatikusnak, kompetensnek látnak minket, ott nagyobb eséllyel áll fenn a win-win szituáció lehetősége. Azaz nem (csak) te vagy, aki akar valamit, hanem neki is előnyös lehet az együttműködés. 

Az esetek nagyobb részében én ilyen felállásban dolgoztam: megkeresett minket a tartalomgyártó, és közösen dolgoztuk az együttműködés részleteit. Fontosnak tartottam, hogy nagyobb beavatkozás esetén ne a kezelés teljes díja legyen barter megállapodás része, hanem csak százalékos kedvezményt kapjon a tartalmakért cserébe. Így a mi költségeink is fedezve vannak.

Ám sajnos nem mind arany a közösségi médiában, ami fénylik! Bizony előfordul olyan megkeresés, ahol a tündöklően csillogó mikroinfluenszer egy konzultációs díjat sem tudott kifizetni, nemhogy megtéríteni a többszázezres vagy milliós kezelés díját. Látta az oldalainkon az együttműködéseinket, és úgy gondolta, mindezt mi ingyen biztosítjuk a delikvenseknek. Sajnos csalódottan (és gyorsan) távozott a rendelőből.

Hiába szimpatikus számodra az illető, mindig a tudatos részeddel gondolkodj:

  • beleillik-e a rendelő imázsába, 
  • olyan típusú pácienseket szeretnél, mint a követői
  • te hiteles vagy-e a követői számára
  • valódi követőkkel rendelkezik, akikkel aktív kapcsolatot ápol

Remélem, hasznosnak találtad ezt a rövid összefoglalót, és a jövőben te már nem fogod elkövetni azokat a hibákat, amiket nekünk a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk. 

Máskor is szeretnél hasonló dolgokról olvasni? Kövesd a munkánkat:

Fogászati reklámtábla – 5 tipp, hogy hasznos legyen

Bár alapvetően mindig online marketinggel foglalkoztam, ezt tartom a leghasznosabbnak és ez az eszköz a leginkább mérhető, mégis részese voltam néhány rendelői reklámtábla készítésének. Az itt ért tapasztalataimat osztom meg most veletek.

Átmeneti otthonba látogatott a Dental Meetup csapata

Az idei nyár utolsó helyszíneként az SOS Krízisalapítvány egyik fővárosi intézményében járt a Dental Meetup csapata. A 13 család átmeneti befogadására alkalmas otthon lakóinak vittek korcsoport specifikus szájhigiénés termékeket a Jordan Hungary jóvoltából. Az ott...

Letiltott Facebook hirdetési fiók – Mit tehetsz?

Júniusban új együttműködést kezdtünk egy frissen induló ügyféllel: főként PPC kampányokban kérte a segítségem, azaz a Facebook és Google hirdetések tervezésében és kivitelezésében. Ám már a kampányindítás előtt problémába ütköztünk: le volt tiltva a hirdetési fiókja. Tanulságos kálvária-megosztás kezdődik.

Folytatódnak a jótékonysági látogatások!

Óriási örömmel osztom meg veletek a hírt, hogy a Dental Meetup keretében összegyűjtött adományokból idén is több krízisközpontba tudunk ellátogatni fogászati prevenciós foglalkozást tartani.😊

II. Dental Meetup – Vendég: Makó János ftm

Makó János az ország – és talán a világ – egyik legismertebb fogtechnikus mestere. Milyen úgy összességében a fogászat a világ különböző részein? Erre ugyanis óriási rálátással bír, tekintettel arra, hogy összeszámolni is nehéz (mi azért megtettük), hány országban járt az elmúlt években kurzust tartani. De volt még sok más téma is, az Élet nagy dolgairól.

Gyakran ismételt kérdések a fogászati marketinggel kapcsolatban

Nehezen igazodsz el a fogászati marketinggel kapcsolatos kifejezések között? Még csak ismerkedsz a különböző hirdetésekkel? Bizonytalan vagy a kezdő lépésekben? Összegyűjtöttem a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a témában.